Újpest Színház

Szigetszentmiklósi Sziget Színház vendégjátéka

 

Az Újpest Színház idei bérletsorozatának első programja nemzeti ünnepünk másnapján, október 24-én volt a színháznak otthont adó Ady Endre Művelődési Központ nagytermében. Dózsa György, a nép fia rockmusicalt adták elő, ami a Szigetszentmiklósi Sziget Színház és a Nemzeti Lovasszínház közös produkciója. A Sziget Színház több, mint 10 éve alakult, szellemi motorja, emblematikus vezetője, színházművészetünk egyik meghatározó alakja: Pintér Tibor. A társulat igazgatójának és minden tagjának az a célja, hogy a magyar történelem olyan kimagasló személyiségeit állítsák darabjaik középpontjába, akiknek tetteivel, sorsával, életútjával példát lehet mutatni patriotizmusról, bátorságról, lovagiasságról. Mindezt a nemes szórakoztatás jegyében teszik. Előadásaik nemcsak a fülnek, hanem a szemnek is igen tetszetősek. Produkcióikat pazar látványelemek, ragyogó tűzijátékok és káprázatos pirotechnikai megoldások, jól képzett táncosok meg fegyelmezett élő állatok teszik összművészeti élményszínházzá. A Dózsa György, a nép fiát a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulója iránti tiszteletük és megbecsülésük jeleként tavaly nyáron, július 5-én vitték színre a Baranya megyei Bikali Élménybirtokon. Igen gazdag statisztériával: 30 lovas és 50 gyalogos szereplővel láthatta először a közönség. Azóta számtalan városban, községben csodálhatták meg a nézők, ugyanis olyan változatot is készítettek, aminek díszleteit könnyen tudják mozgatni, hang-és fényeffektjei egyszerűbbek, ezáltal szerényebb színpadtechnikával rendelkező helyeken is meg tudják valósítani. Országjárásuk során évente 150-szer lépnek fel kisebb-nagyobb színpadokon.

A Dózsa György, a nép fia nem dokumentumjáték, a történelmi hűséget nem szabad, sőt teljesen felesleges és indokolatlan számon kérni rajta! Ugyanis nem az a célja, hogy percnyi pontossággal adja vissza a főhős életét és prezentálja korának szokásait, hanem csak hangulatokat, életérzéseket villantson fel. Ezen kívül a musical műfaji követelményei is meghatározzák a cselekményt, a szereplők jellemét, a zenés és prózai részeknek tökéletes arányban kell lenniük egymással, egyik sem mehet a másik rovására, ezen kívül duetteknek, szóló- és kórusénekeknek, nagyjeleneteknek is helyük van benne. A lendületes, könnyen dúdolható, ahogyan régen mondták: a suszterinasok által fütyülhető dallamokat Mészáros László szerezte, aki számos rockoperának álmodta meg a zenéjét. A szövegkönyvíró kényes, a producer nehéz és a rendező emberpróbáló feladatát maga Pintér Tibor vállalja magára, és a címszerepet is ő alakítja. Az ő színészi és énekesi tehetségéről, kvalitásairól, profizmusáról sokan nyilatkoztak már igen elismerően. Baleste miatt Újpesten nem ő személyesítette meg Dózsát, viszont nem akarta az őt nagyon váró, látni óhajtó igen lelkes közönségét cserbenhagyni, ezért az első felvonás fináléjában ő lépett színpadra. Dancs János elismerésre méltóan helyettesíti. Buch Tibor igen meggyőzően mintázza meg a lovagi erényekben dúskáló férfiút, a Dózsa pártját fogó Báthoryt. Mészáros László Dózsa testvérét, Gergelyt kifogástalanul viszi fel a színre. A mindig pityókás Lőrinc barátot Várfi Sándor szórakoztatóan jeleníti meg. A Halálasszony egyszerre jajongó és vészjósló figuráját Szabó Dorottya kiválóan, a figura megkívánta sötétséggel ábrázolja. Bakócz Tamás hol nagylelkű, hol kicsinyes karakterét Kaszás Géza a tőle elvárt magas színvonalon kelti életre. Csáky Miklós ellenszenves alakját Bencze Sándor mesterien tárja a nézők elé. Dózsa szépséges és önfeláldozó hitvesét, Mariannt Békefi Viktória kedvesen formálja meg. Báthory kívánatos, rátarti feleségét Illyés Jennifer tökéletesen hozza. Bíró Bálint Dózsa harcias kisfiát példás egyszerűséggel játssza. Dicséret illeti a Sziget Színház tánckarát és musical stúdiójának növendékeit, mert Nádasdy András által koreografált táncokat hollywoodi mércével mérve is kiváló teljesítményt nyújtanak.

Pintér Tibor és összes színtársa nem csupán színházat csinál, hanem küldetést is teljesít azáltal, hogy a magyar történelem nagyjait keltik életre, a tankönyvek lapjairól lehozzák őket a mai emberek közé, mindeközben észrevétlenül tanítanak a haza szeretetére, felhívják a figyelmet a tágabb és a kisebb család megtartó erejére, hagyományaink fontosságára és elődeink kultúrájának megbecsülésére.