Újpest Színház

Turay Ida Színház vendégjátéka

 

Az összeszokott szerzőpáros egyik leginkább szerethető vígjátéka, a Janika január 27-én érkezett el városunkba. A nézők pukkadásig megtöltötték az Ady Endre Művelődési Központ nagytermét, aminek világot jelentő deszkáin ez volt az utolsó előadás. Mindannyian fájó szívvel, de nem titkolt örömmel veszünk búcsút ettől a ma már idejétmúlt épülettől, mert tavasszal megnyílik a várva várt új, impozáns piaccsarnok, aminek emeletén minden igényt kielégítő színházterem is lesz. Mi, újpestiek végtelenül szerencsések, éppen ezért igen hálásak vagyunk, mert itt, a „város peremén” évek hosszú sora alatt olyan – bátran ki merjük jelenteni – színháztörténeti jelentőségű produkciókat láthattunk, amik bizony sokkal nagyobb anyagi és technikai hátérrel rendelkező színházak is megirigyelnének. Köszönettel tartozunk nem csak polgármesterünknek, önkormányzatunknak, hanem az Újpest Színház főrendezőjének, Dózsa László érdemes művésznek, Budapest és Újpest díszpolgárának, számtalan kitüntetés birtokosának, aki az 56-os forradalom és szabadságharc közöttünk élő ikonikus alakja. Nem csupán a magyar irodalom klasszikusainak, így köztük Németh László, Sarkadi Imre, Gyurkovics Tibor alkotását állította színpadra a tőle elvárt magas színvonalon, hanem olyan közönségbarát művet is, mint Kálmán Imre nagyoperettje, a Csárdáskirálynő. Szerepet kaptak kortárs szerzők – Spiró György és Pozsgai Zsolt – darabjai is. Külön gondot fordított helyi érdekeltségű művek bemutatására is, színre vitte a legendás újpesti labdarúgónak, Szűcs Sándornak utolsó éveit taglaló drámát, a Halálcselt és Újpest történelemi jelentőségű polgármesterének, Ugró Gyulának az életútját ismertető zenés darabot, a Meglepetést. Számos, a világ színpadain zajos sikert arató, nemzetközi musicalt is elhozott nekünk. Az őszi és tavaszi bérletek sorozatában sok-sok vendégelőadásnak is tapsolhattunk, így a határon túli magyar társulatok produkcióinak is. Mindezt a Janika megkezdése előtt elmondta Agárdi László színművész, akit gyakran láthattunk, és aki avatott játékával jó pár örömteli percet szerzett nekünk. Ezután Dózsa László szólt a publikum tagjaihoz, nagyra értékelte támogatásukat, szeretetüket, megbecsülésüket. Mi pedig, a széksorokat minden alkalommal megtöltők, erősen reménykedünk benne, hogy az Újpest Színház tevékenysége a jövőben, immár sokkal kedvezőbb feltételek mellett az eddig megszokott értékteremtő- és őrző, nemesen szórakoztató szellemben fog tovább folytatódni.

A Janika történetét aligha kell ismertetni, minden színház- és filmrajongó tudja. A lényeg, – mint mindig – a színészek mesterségbeli tudásán múlik. És ez most sincs másképp. Kiváló és elhivatott művészekből áll a társulat. A Turay Ida Színház kötődik ehhez a műhöz, hiszen a Keleti Márton rendezte Janika-filmben a címszerepet névadójuk alakítja. Az ünnepelt dívát most Germán Lívia elismerésre méltóan jeleníti meg. Amikor Polgár Gizi, akkor vonzó, szerelmét és házasságát megmenteni akaró, azért mindenre képes szépasszony meg sztárallűrös primadonna, amikor Janika, akkor viszont rosszalkodó kisfiú, afféle vásott kölyök. Kurkó J. Kristóf kifogástalanul személyesíti meg a hűtlen férjet, aki szánja-bánja bűneit, de nem tudja, hogyan tegye jóvá. Sztárek Andrea Gizi zsémbes édesanyját mesteri módon viszi fel a színre. Benkő Péter Gizi semmit sem értő, mindig az események után kullogó édesapját mintaszerűen kelti életre. Mikó István a sokat látott, a színésznők kényeskedéseit hatalmas tapasztalattal és bölcsen kezelő Adorján színházigazgatót utolérhetetlen eleganciával formálja meg. Xantus Barbara remekül hozza az amerikai nő érzelemmentesen gondolkodó és racionálisan döntő figuráját. A valaha szebb napokat látott, fontosságával tökéletesen tisztában lévő öltöztetőnő, Malvin karakterét Topolcsányi Laura szórakoztatóan ábrázolja. Fenek Jenőt, a mamlasz, sete-suta írót Rubóczki Márkó igen meggyőzően állítja a nézők elé. Kovács Dézi két szerepben látható, Julcsiéban és az újságíróéban, mindkettőt jól játssza. Vass János Pál pedig a boyt adja elő. Darvas Ilona pazar jelmezei felidézik a Janika cselekményidejében divatos ruhaviseletet, Nemes Richárd praktikus díszletei pedig ezt a polgári miliőt fejezik ki.

Mikó István igen hozzáértően, azaz profi módon rendezi ezt a fordulatos, tökéletesen ülő és soha meg nem kopó poénokból álló darabot. Egy fél perc üresjárat nincs benne. A nézők elejétől a végéig élvezik a komédiát, örülnek a szívesen látott kedvenceiknek, és hosszú perceken keresztül boldogan tapsolják őket vissza.